Arie van Gameren, EECV:

‘Nu gebruikt niemand meer z’n eigen auto’

Ertsoverslagbedrijf Europoort CV (EECV) is het grootste en een van de modernste overslagbedrijven van massagoed in Europa. Het bedrijf in het Europoortgebied slaat jaarlijks zo’n dertig miljoen ton ijzererts en kolen over. Het lost de zeeschepen en verzorgt het voorraadbeheer van de erts en kolen voor het transport naar de Duitse afnemers in het Ruhrgebied. Sinds jaar en dag regelt EECV voor de medewerkers het vervoer naar en van het bedrijf, ook vanwege het feit dat je met het openbaar vervoer niet op het werk in Europoort kunt komen.

Eerst met eigen auto

Aanvankelijk gebeurde het bedrijfsvervoer met drie grote touringcars die samen drie redelijk lange routes aflegden. “Vooral vanwege dat laatste aspect stapten veel mannen in hun eigen auto, vooral die medewerkers die in de dagdienst werkten. Ging de touringcar om half vier ‘s middags rijden, dan mocht je blij zijn als je om kwart over vijf kon uitstappen. Voor mij betekende het dagelijks meer dan twee uur reistijd. Met m’n eigen auto reed ik voor de file uit en was ik na drie kwartier al thuis”, zegt Arie van Gameren, eerste verantwoordelijke Elektrotechnische dienst bij EECV.

Enorme vooruitgang

Mede omdat de kosten voor de touringcars steeds hoger uitvielen, besloot EECV over te stappen op de vanpools van Vipre; busjes voor vervoer tot negen personen. In de beginperiode ontving het bedrijf hiervoor ook een subsidie via De Verkeersonderneming. “De overstap was voor de medewerkers echt een enorme vooruitgang. Op een enkele keer na gebruikt nu niemand van de ploegendiensten meer z’n eigen auto. We rijden met 36 busjes en bedienen daarmee vijf continudiensten en de dagdienst. Per ploeg zijn er zes vanpools. Met elkaar vervoeren zij 270 passagiers.” Volgens Van Gameren zijn er 36 medewerkers die ‘vaste chauffeur’ zijn en ‘hun’ bus beheren. “We ontvangen een vergoeding om te tanken – dat kan hier op het bedrijf – en de bus schoon en netjes te houden. Voor de verlofdagen of bij ziekte heeft iedere chauffeur een vervanger.”

Kortere routes, kortere reistijd

Met het grote aantal busjes kon EECV ook de routes fors korter maken, en daarmee ook de reistijd. “Mijn route duurt nu hooguit vijftig minuten. Ik start in mijn woonplaats Ridderkerk, de bus staat voor de deur, en pik onderweg bij bushaltes collega’s op. Voor hen is de loopafstand van huis naar een bushalte maximaal zeshonderd meter. Zo rijd ik via Rotterdam-IJsselmonde door Rotterdam-Zuid naar Europoort. In Spijkenisse en Hoogvliet mogen de bussen ook op de busbaan. Dat scheelt als het druk is. Daarnaast gebruik ik de app Flitsmeister.”

Iedereen tevreden

“De app is heel handig: die laat de files zien op je route, geeft de verwachte reistijd aan en toont ook alternatieve routes. Voordat ik op pad ga, raadpleeg ik altijd deze app. Dat werkt perfect.” En de collega’s? “Dit vervoer bevalt iedereen prima. Ze worden vlak bij huis opgehaald en afgezet, de reistijden zijn korter en ze maken geen reiskosten. Voor mij is het leuk om onderweg alle verhalen en discussies van de collega’s aan te horen. Alleen na de nachtdienst is het stil. Stappen collega’s in de ochtend in, dan ligt iedereen in no-time knock-out in de bus.”

Streamers:

‘We rijden met 36 busjes en bedienen daarmee vijf continudiensten en de dagdienst’

‘Dit vervoer bevalt iedereen prima’